Гендерна рівність – основа прав та свобод жінок і чоловіків

15-16 років, це вік, коли молоді люди вчаться будувати дорослі взаємини між собою. Дуже важливо, щоб ці взаємини були ґендерно рівними, чуйними, гармонійними.

Ґендерна проблема сьогодні є дуже актуальною. Ми все частіше чуємо і використовуємо слово «ГЕНДЕР». Часто думають, що це поняття виключно торкається захисту прав жінок. Але це не так.

У нашій країні, в 2005 році, прийнято ЗАКОН «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків».

Але чи обізнані люди з цим ЗАКОНОМ? Наскільки він діє?.. Чи рівноправні жінки поряд з чоловіками у всіх сферах соціального життя?.. Гендерна рівність, гендерні стереотипи, що це?.. Про це все дізнавалися старшокласники навчальних закладів міста Семенівка, зібравшись у колі лідерів на дискусійно-ігрову програму "Гендерна рівність – основа прав та свобод жінок і чоловіків»".

Зустріч у колі лідерів організували та провели координаційна рада старшокласників Семенівщини на чолі з її координатором К. Насалевець разом з районною організацією Спілки жінок України (лідер організації Бондаренко Р.І.) та за підтримки відділу освіти.

Головною метою заходу було надання молоді інформації з гендерних питань, формування в учасників програми елементарних навичок гендерної культури.

Обрана тема стала складовою заходів району щодо реалізації Міжнародної акції «16 днів проти гендерного насильства».

Дискусійні, ігрові та інтерактивні методики, які були використані в програмі, дозволили зробити цю тему більш легкою і цікавою для учнів.

Чоловічу стать програми представляли хоробрі, сильні, рішучі, надійні, наполегливі й відповідальні хлопці-лідери зі шкіл міста на чолі з заступником голови районної та координаційної Ради старшокласників Володимиром Гладишко. Жіночу половину романтичних і привабливих; лагідних і турботливих; чарівних, загадкових і працелюбних представляли дівчатка-лідери на чолі з головою районної і координаційної Ради старшокласників Діаною Багнюк.

Про гендер, гендерні ролі, гендерну рівність в суспільстві, в сім’ї, професійній діяльності дискутувала з лідерами голова районної організації Спілки жінок України Р.Бондаренко.

Практичний психолог Будинку творчості дітей та юнацтва Д.Неруш запросила учасників заходу до роздумів на тему «Насильство: сила чи безсилля?» Під час спілкування учні мали можливість висловити свою точку зору, а також проаналізувати ситуації, де зустрічаються насильницькі дії.

За допомогою ігрових та інтерактивних вправ: «Я і ненасильство», «Взаємини чоловіків і жінок в картинках», «Щаслива сім’я – це…», «Що таке гендер? Справедливість твердження…», «Застарілі стереотипи», «Професійні водії» та ін., які проводила з учасниками програми координатор районної Ради К. Насалевець, старшокласники вчилися створювати світ без насильства, світ гендерної рівності.

У підсумок заходу виступила головний спеціаліст відділу освіти О.Кресс та директор Семенівського Будинку творчості дітей та юнацтва В.Ткаченко. Вони ще раз акцентували увагу учнів на те, що чоловіки та жінки – рівноцінні, але відмінні лише по своїй природі. Вони рівні в правах бути такими, якими вони є. Вони рівні в праві мати те, що вони хочуть. Вони рівні в правімріяти і здійснювати СВОЇ мрії.

І на завершення, учасники дискусійно-ігрової програми висловили своє переконання щодо рівних прав жінок і чоловіків та їх гендерно чуйних взаємин гучними, бурхливими оплескам та створили флешмоб «СТОП-НАСИЛЬСТВУ!».

/Files/images/gender/100_6248.jpg/Files/images/gender/100_6250.jpg/Files/images/gender/SAM_8008.JPG/Files/images/gender/SAM_8010.JPG/Files/images/gender/SAM_8015.JPG/Files/images/gender/SAM_8018.JPG/Files/images/gender/SAM_8020.JPG/Files/images/gender/SAM_8022.JPG/Files/images/gender/SAM_8023.JPG/Files/images/gender/SAM_8026.JPG/Files/images/gender/SAM_8027.JPG/Files/images/gender/SAM_8029.JPG/Files/images/gender/SAM_8029.JPG/Files/images/gender/SAM_8031.JPG/Files/images/gender/SAM_8033.JPG/Files/images/gender/SAM_8034.JPG/Files/images/gender/SAM_8040.JPG/Files/images/gender/SAM_8042.JPG/Files/images/gender/SAM_8043.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 266

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.