СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ПРОБЛЕМИ ПРЕВЕНТИВНОГО ВИХОВАННЯ В ШКОЛІ

Сьогодні ключовими поняттями нової парадигми виховання є людяність, милосердя, доброта, чесність, порядність; долучення молоді до матеріальної і духовної культури нації. Невипадково вище вказана тема була загальною для семінару педагогів-організаторів та відповідальних за виховну роботу в школах району.

На початку семінару, методист районного Будинку творчості дітей та юнацтва К. Насалевець, охарактеризувала цілісну систему профілактичних дій педагогічних колективів щодо превентивного виховання в школі (спрямованість виховних заходів, їх мета та принципи, напрямки, шляхи підвищення та показники успішності превентивного виховання). Педагогів також було зорієнтовано на список рукописів навчальних видань з превентивного виховання дітей та молоді рекомендованих Інститутом модернізації змісту позашкільної освіти МОНУ.

Про сучасні підходи до проблеми превентивного виховання педагогічного колективу Семенівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1, ділилася досвідом заступник директора з виховної роботи школи А. Белянко, яка відзначила, що система превентивного виховання в школі будується на засадах особистісно-орієнтованого гуманістичного підходу до дитини. Ця робота включає: підготовчі та профілактичні дії, які спрямовані на запобігання формування в учнів негативних звичок, рис характеру, проявів асоціальної поведінки та організацію змістовного перебування учнів групи ризику у позаурочний час.

Педагоги-організатори мали можливість побувати на тренінговому занятті «Байдужість не прощається», яке провели для старшокласників школи педагог-організатор А.Ткаченко та практичний психолог Ю.Пічевська. В ході вправ: «Людські чесноти», «Життєві ситуації», «Дерево мудрості», «Знай, байдужість не прощається», «Небайдужі серця» та ін., учасники тренінгу вчилися бути людяними, добрими та милосердними і, кожен з них розумів, що не можна бути байдужим у цьому світі, бо байдужість – це убогість душі , це страшне лихо сьогодення через яке у світі стало багато зла та жорстокості. А щоб подолати відповідну хворобу, кожен повинен розпочати з себе, і тільки тоді ми зможемо вирішити глобальні проблеми і змінити світ на краще.

Про стан правопорушень у навчальних закладах району інформував педагогів методист з виховної роботи райметодкабінету І.Курпас.

У семінарі брала участь начальник відділу освіти Олена Кресс. Олена Вікторівна зосередила увагу педагогів на ролі учнівських органів самоврядування у житті шкільної громади, на співпрацю з педагогічними колективами, батьківською громадськістю та місцевою владою, що стане вдалим стартом активізації діяльності кожної організації учнівського самоврядування.

На завершення зібрання педагоги переглянули презентацію проекту «Відновлення джерела «Приозерне»», який зайняв І місце на районному етапі обласного конкурсу «Місцеве самоврядування очима учнівської молоді». Проект представляла його автор, лідер учнівського органу самоврядування дитячо-юнацької президентської організації «Світоч» Семенівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 3 Олена Карпеко.

К.Насалевець

Кiлькiсть переглядiв: 254

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.